yoga life
YOGA LIFE CLUB
życie zgodne z zasadami jogi
Dlaczego wegetarianizm - względy zdrowotne

Zostań Wege   »   Dlaczego wege


Dlaczego wegetarianizm - względy zdrowotne

Najnowsze odkrycia naukowe bezsprzecznie dowodzą, że wegetarianizm jest jedną z najzdrowszych diet dla człowieka. Naukowcy prowadzący badania w dziedzinie medycyny dowiedli, że istnieje ścisły związek miedzy jedzeniem mięsa a takimi chorobami jak: rak i schorzenia serca.


Członkowie dwóch prestiżowych organizacji zrzeszających specjalistów od żywienia (amerykańskiej American Dietetic Association i kanadyjskiej Dietitians of Canada), chcąc znaleźć odpowiedź na te i podobne pytania, przygotowali dokument pod tytułem “Stanowisko na temat diet wegetariańskich”.

Po przeanalizowaniu setek artykułów z prasy medycznej obejmujących dziesiątki lat badań nad stanem zdrowia wegetarian, autorzy 18-stronicowego dokumentu (po raz pierwszy przedstawionego w 1997 i wznowionego w 2003 roku) piszą następująco:

“Dieta wegańska i inne typy diet wegetariańskich są odpowiednie na wszystkich etapach życia, włączając okresy ciąży, karmienia piersią, niemowlęctwa, dzieciństwa i dojrzewania.

Diety wegetariańskie oferują wiele zalet żywieniowych, takich jak niższy poziom tłuszczów nasyconych, cholesterolu i białka zwierzęcego, a zwiększone ilości węglowodanów, błonnika, magnezu, potasu, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy takich jak witamina C i E oraz fitochemikaliów.

U wegetarian zaobserwowano niższe wskaźniki masy ciała niż u nie-wegetarian, a także mniejszy współczynnik umieralności spowodowanej niedokrwieniem serca; wegetarianie wykazują także niższy poziom cholesterolu; niższe ciśnienie krwi; oraz niższy współczynnik występowania nadciśnienia, cukrzycy typu 2 oraz raka prostaty i okrężnicy”.


Nowotwory
Narodowe Centrum Badań nad Rakiem stwierdziło, że kobiety codziennie spożywające mięso 4 razy częściej zapadają̨ na raka piersi niż̇ te, które jedzą̨ mało mięsa lub nie jedzą̨ go wcale. Badania z ostatnich 20 lat mocno podkreślają związek między jedzeniem mięsa a rakiem okrężnicy, odbytu, piersi, macicy, jajników, prostaty i płuc.

Ponadto te odmiany nowotworów rzadko spotyka się w społecznościach, które nie spożywają mięsa lub ograniczają je do minimum, jak np. Adwentystów Dnia Siódmego, Japończyków czy mieszkańców Indii, a występują głównie wśród populacji jedzących mięso.

Inny artykuł w The Lancet stwierdza: „dieta ludzi żyjących na obszarach o wysokich wskaźnikach zachorowań na raka okrężnicy, obfituje w tłuszcze i białko zwierzęce, podczas gdy mieszkańcy obszarów, na których notuje się niewiele przypadków chorób nowotworowych stosują dietę w dużym stopniu wegetariańska z niewielkim spożyciem tłuszczów lub innych produktów pochodzenia zwierzęcego.”

Rollo Russel w uwagach o przyczynach raka pisze z 25 narodowości, których przedstawiciele spożywają duże ilości mięsa, u 19 obserwuje się wysoką liczbę zachorowań na raka a tylko u jednej niską. Natomiast wśród 35 narodowości, których przedstawiciele jedzą mało lub wcale nie jedzą mięsa u żadnej nie występuje tak wysoka liczba zachorowań.