yoga life
YOGA LIFE CLUB
życie zgodne z zasadami jogi
Tofucznica - jajecznica z tofu

Zostań Wege   »   Przepisy


Tofucznica - jajecznica z tofu

Ciekawa wege propozycja dla początkujących wegetarian, przyzwyczajonych do jajecznicy na śniadanie.


Składniki:
  • kostka sera tofu
  • Ł ghee, masła lub oliwy
  • 1/3 ł kurkumy
  • 1/2 lub 1 mała cebula
  • słodka śmietanka 30%
  • sól pieprz do smaku

Wykonanie:
Na tłuszczu podsmażyć cebulę, następnie dodać pokruszone tofu i przyprawy. Smażyć jeszcze przez ok 3-4 minuty. Dodać tyle śmietanki, aby otrzymać konsystencję "jajecznicy". Podawać udekorowane obranymi ze skórki i pociętymi na cząstki pomidorami i świeżym szczypiorkiem.

Tofucznicę możecie zrobić na różne sposoby, wykorzystując Wasze ulubione dodatki. Można ją spożywać na ciepło, a także schłodzoną do temperatury pokojowej, jako pastę do pieczywa, czy do nadziewania warzyw.

Dodatek soli Kala Namak która posiada charakterystyczny zapach jajeczny, nada Waszej paście typowo jajecznego zapachu.

dd