Zostań Wege » Przepisy
Wege pizzerki z ciasta francuskiego
Smaczna, prosta, szybka w przygotowaniu przekąska na przyjęcie niespodziewanych gości.
Składniki:
• ciasto francuskie - oczywiście gotowe.
• dowolny ser - na wierzch.
Farsz:
• olej ryżowy - 2, 3 łyżki
• por - pokrojony w grubsze plasterki. ok. 2-3 mm
• jarzynka lub vegeta
• pomidory - pokrojone w kostkę
• bazylia
• oliwki zielone w całości
• groszek zielony
• pieprz, jarzynka, przyprawa tzatziki - do smaku
Przygotowanie:
Ciasto francuskie pokroić w prostokąty i zawinąć brzegi. Wydaje się, że lepszym sposobem byłoby nałożenie na brzeg odkrojonej drugiej warstwy ciasta, ale tak również wychodzi ciekawie.
Ciasto włożyć do piekarnika i piec ok. 8 min. Jeśli po upieczeniu ciasta, jego środek wyrósł bardziej niż brzegi, nie należy się tym przejmować :), po prostu spłaszczyć środek przebijając go widelcem. Na upieczone ciasto nałożyć farsz, na wierzch posypać ser i ponownie włożyć do do pieca, i piec, aż ser się ładnie roztopi.
Przygotowanie farszu.
Wrzucić do woka podane powyżej składniki, w podanej kolejności i podsmażyć, żeby odparować całość. Pewne składniki można zmienić, dodać np. paprykę lub użyć jakiś inny ser np. mozzarellę.
Smacznego! :)
Ambika
ambikowo.blogspot.co.uk