yoga life
YOGA LIFE CLUB
życie zgodne z zasadami jogi
Zapiekanka warzywna z humusem

Zostań Wege   »   Przepisy


Zapiekanka warzywna z humusem

Pożywna, energetyczna wegetariańska zapiekanka


Składniki:
  • ziemniaki - 2 kg
  • marchewka - 5szt
  • pietruszka korzeń - 3 szt
  • cebula - 2 szt
  • pieczarki - ok 30 dag
  • sól himalajska - do smaku
  • olej ryżowy - do podsmażenia

Humus:
  • cieciorka - 1 puszka
  • olej ryżowy – ok. 3 łyżki
  • rozgnieciony czosnek - 4 ząbki
  • sól himalajska - do smaku
  • sok z cytryny- ok. 2 łyżeczki
  • tymianek - ok. 2 łyżeczki

Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić na grubsze plastry. Gotować przez 10 min w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.

Cebulę obrać i pokroić, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć razem, aż puszczą wodę, na koniec dodać nieco soli (ok. 2 łyżeczki + ew. szczyptę vegety).

Humus
Humus, czyli pastę z cieciorki przygotowuje się dodając do blendera (w podanej wyżej kolejności) wszystkie składniki, i miksując je na gładką pastę.

Żaroodporne naczynie posmarować olejem i obsypać kaszą manną lub bułką tartą. Składniki zapiekanki układać warstwami. Najpierw warstwa z połowy obgotowanych ziemniaków pomieszanych z marchewką i pietruszką, na to połowa pieczarek z cebulką i połowa pasty z cieciorki.

Następne warstwy powtórzyć tak samo - reszta ziemniaków z marchewką i pietruszką, potem pieczarki z cebulką i na wierzchu pasta.

Całość zapiekać w gorącym piekarniku ok 180st, najlepiej z nawiewem, przez 30min, aż do zarumienienia. Podawać gorące.


Zapiekanka smakuje przepysznie!
Spróbujcie sami :)

Ambika
ambikowo.blogspot.co.uk