yoga life
YOGA LIFE CLUB
życie zgodne z zasadami jogi
Dobroczynne ziarenka gorczycy

Twoje Zdrowie   »   Porady


Dobroczynne ziarenka gorczycy

Gorczyca jest od wieków doskonale znana w medycynie naturalnej. Dzięki swoim unikalnym właściwościom wykorzystuje się ją jako lek na różne schorzenia. Prócz tego jest wartościową rośliną, bogatym źródłem składników odżywczych ważnych dla naszego zdrowia.


Gorczyca jest rośliną zaliczaną do rodziny kapustnych, krzyżowych i występuje w kilku odmianach, różniących się pomiędzy sobą 'Damą, smakiem oraz właściwościami. Wyróżnia się gorczycę: białą, czarną, brązową i żółtą.

Gorczyca biała
pochodzi z krajów Europy Południowej. Ma czteropłatkowe, złocisto-żółte kwiaty, z których pszczoły zbierają nektar na miód (lekko gorzkawy). Ziarenka są kuliste, bardzo drobne, jasnożółtego kolom i mają łagodny posmak. Znajduje ona zastosowanie w leczeniu dolegliwości przewodu pokarmowego. Zawarta w ziarnach synalbina pobudza żołądek do wydzielania soków, nie podrażniając przy tym błon śluzowych. Nasiona bowiem pęcznieją i wytwarzają „ochronny” śluz, co jest pomocne w nieżytach żołądka i jelit.

Poduszki gorczycowe
Medycyna ludowa traktuje gorczycę białą jako ziele „promieniujące", dlatego zaleca przykładanie poduszek gorczycowych (woreczków wypełnionych nasionami) do miejsc z bólami reumatycznymi i do bolących stawów.

Gorczyca biała jest dobrym źródłem selenu, manganu i witaminy B1. Poza tym zalecana jest osobom na diecie odchudzającej, ponieważ zmniejsza apetyt. Ma działanie bakteriobójcze oraz łagodzi stany zapalne oskrzeli. Należy jednak zachować ostrożność w jej spożyciu, ponieważ przedawkowanie może wywołać odwrotny do zamierzonego skutek podrażnienie błony śluzowej żołądka, czy uszkodzenie nerek. Nasiona gorczycy białej wykorzystuje się również do łagodzenia bólów reumatycznych - przez stosowanie maści na bazie wyciągów i olejków gorczycowych.

CIEKAWOSTKA
Gorczyca swój niepowtarzalny, lekko goryczkowy smak, a także właściwości lecznicze zawdzięcza substancji zwanej synapiną. Każda z odmian gorczycy smakuje nieco inaczej. Gorczyca biała i czarna są łagodne, a sarepska bardziej gorzka i paląca.

Gorczyca czarna
przybyła do Europy z północnych krańców Afryki i południowo-zachodniej Azji. Ma drobne, żółte kwiaty. Łuszczyna, w której znajdują się czarne, drobne, kuliste nasionka, ma długość około 2 cm. Posiada silne właściwości pobudzające wydzielanie kwasów żołądkowych oraz działanie żółciopędne. Podobnie jak w przypadku gorczycy białej, dzięki śluzom, przeciwdziała zaparciom, działa przeciwzapalnie (nieżyt żołądka i jelit) i osłaniające (wrzody żołądka i dwunastnicy). Jej składniki są moczopędne, warto jednak dawkować ją ostrożnie, ponieważ nadmierne spożycie może uszkodzić nerki i doprowadzić do krwiomoczu.

Gorczyca czarna pomocna jest przy stanach zapalnych gardła (zewnętrznie jako okłady lub płukanki), jednak i tu warto uważać - zbyt długie stosowanie rozgrzewających okładów może doprowadzić do zaczerwienienia skóry.

Z nasion gorczycy czarnej pozyskuje się olejek goryczny, który pozytywnie wpływa na działanie trzustki, żołądka, a także pomocny jest przy leczeniu chorób reumatycznych, w infekcjach przeziębieniowych i nadciśnieniu tętniczym. W kuchni natomiast podprażone ziarenka są doskonałym dodatkiem do ryżu i wszelkich gotowanych potraw. Pikantna i ostra gorczyca nadaje potrawom zdecydowany smak. Kuchnia indyjska wykorzystuje ją, w wersji mielonej, do przygotowania chatneyów oraz różnych sosów.

Gorczyca sarepska
żółta - pochodzi z Indii. Wyróżnia ją mocny, palący smak, który można poczuć po rozgryzieniu ziarenka. Jej kwiaty są koloru jasnożółtego, a nasiona żółto-ceglastego. Działanie gorczycy żółtej jest tożsame do pozostałych wymienianych już odmian. To z jej ziarenek produkuje się słynne ostre musztardy. Jest również doskonałym dodatkiem do potraw - po podprażeniu nasion uzyskuje się orzechową nutę smakową.