yoga life
YOGA LIFE CLUB
życie zgodne z zasadami jogi
Gorczyca - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Twoje Zdrowie   »   Porady


Gorczyca - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Ludzkość od zarania dziejów zna korzystne dla zdrowia właściwości gorczycy, nawet w Biblii znajdują się zapiski na jej temat.


Wartości odżywcze gorczycy
W gorczycy znajdują się duże ilości fitoskładników — glukozynolatów oraz enzymów rozkładających je do izotiocyjanatów, które wykazują działanie antynowotworowe. Zawiera kompleksy witamin i innych cennych składników mineralnych. Roślina ta posiada niski indeks glikemiczny, dlatego bezpiecznie może być spożywana przez osoby chorujące na cukrzycę.

W 140 g liści gorczycy jest tylko 36 kalorii, a pokrywają one dzienne zapotrzebowanie na:
• witaminę K — w 922%,
• witaminę A — w 96%,
• witaminę C — w 47%.

Z nasion gorczycy tłoczony jest olej bogaty w antyoksydanty, w tym zwłaszcza witaminę E, która kojąco wpływa na skórę - działa przeciwstarzeniowo, redukuje zmarszczki i bruzdy. Olej z gorczycy można wykorzystywać jako naturalny filtr przeciwsłoneczny.


Lecznicze działanie gorczycy
Od lat znane są antynowotworowe właściwości gorczycy. Jej składniki powodują, że łagodzi objawy astmatyczne - kaszel i duszności. Znajduje zastosowanie w terapii leczniczej u pacjentów cierpiących na migreny, miażdżycę lub cukrzycę.

Gorczyca - ulga dla osób z RZS
W przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów chory może odczuć ulgę po kąpieli w odwarze z gorczycy o temperaturze 40 °C. Kąpiel nie powinna trwać dłużej niż 15 minut.

Przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, skurczach i zmęczeniu mięśni, dobre efekty leczenia przynoszą okłady ze sproszkowanych nasion gorczycy. Może być ona także doskonałym środkiem przeciw infekcjom - zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Aby przeciwdziałać przeziębieniom poleca się smarowanie stóp olejem z gorczycy.

Listki gorczycy
Świeże listki gorczycy są dobrym dodatkiem do sałaty. Można je dusić i lekko blanszować, dodając następnie do przeróżnych potraw. W zastosowaniu w kuchni są więc zarówno nasiona, jak i liście tej rośliny, które popularne są w takich krajach jak USA, Belgia, Luxemburg, Francja, Wielka Brytania czy Holandia.

Gorczyca w kuchni
Nasiona gorczycy znajdziemy m.in. w musztardach i sosach. Gorczyca biała jest silnym środkiem konserwującym, dzięki czemu może być wykorzystywana do marynowania, np. ogórków. Nasiona gorczycy czarnej lub sarepskiej znajdują zastosowanie do przyrządzania sosów i przyprawiania dań m.in. w kuchni indyjskiej.