yoga life
YOGA LIFE CLUB
życie zgodne z zasadami jogi
Superfood rosnący za płotem - właściwości zdrowotne pokrzywy

Twoje Zdrowie   »   Porady


Superfood rosnący za płotem - właściwości zdrowotne pokrzywy

Superżywność, czyli superfoods niekoniecznie musi być sprowadzana z dalekich krajów i mocno obciążać domowy budżet. Do grona superżywności zalicza się między innymi pokrzywę, której zdrowotne właściwości są doskonale znane.


Minerały i witaminy w pokrzywach
Pokrzywa jest powszechnie występującym zielem, które przez większość z nas jest postrzegane jako pospolity chwast. Tymczasem w pokrzywie znajdziemy wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, mangan, jod, krzem, ditlenek krzemu, sodu i siarki. Pokrzywa zawiera chlorofil, taninę, witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę D i K, beta-karoten oraz dobrze przyswajalne aminokwasy.

Lecznicze działanie pokrzywy
Tonizujące i wzmacniające działanie pokrzywy jest znane od wieków. Wspiera ona system endokrynologiczny człowieka, odpowiedzialny za wydzielanie hormonów (reguluje ich gospodarkę). Podnosi witalność i optymalizuje kondycję zdrowotną. Posiada intensywne działanie regeneracyjne, dzięki czemu z powodzeniem może leczyć uszkodzone tkanki. Pokrzywa oczyszcza krew z toksycznych substancji, wspomaga działanie nerek i wątroby.

Pokrzywa stosowana jest do:
• leczenia anemii,
• aktywizowania systemu immunologicznego,
• dostarczania do ciała składników odżywczych,
• leczenia astmy, kaszlu, zaflegmienia, przeziębień,
• zwalczania stanów zapalnych pęcherza moczowego,
• wsparcia w leczeniu artretyzmu,
• usuwania kamieni nerkowych,
• stymulacji laktacji u matek karmiących,
• wspomagania funkcji wątroby i woreczka żółciowego.


CIEKAWOSTKA
Niemieccy naukowcy, prowadzący badania nad wyciągiem z korzenia pokrzywy dowiedli, że ma on korzystne działanie antynowotworowe (np. w przypadku raka prostaty). Grupa rosyjskich badaczy z powodzeniem eksperymentowała nad zastosowaniem tinktury z liści pokrzywy w leczeniu zapalenia wątroby i woreczka żółciowego.

W postaci smarowideł czy maści, ziele to wykorzystuje się do:
• obmywania ran,
• okładów m. in. na stawy, trądzik, reumatyzm,
• wzmacniania cebulek włosów,
• usuwania łupieżu,
• nawilżania wysuszonej, swędzącej skóry,
• wyrównywania kolorytu skóry,
• leczenia pokrzywki

Pokrzywa w kuchni
Najprostszym sposobem na przyrządzenie pokrzywy jest duszenie jej na maśle. Można przygotować z niej zielony koktajl, dodać ją do ciast, wypieków czy przyrządzić na szereg innych sposobów.

POKRZYWOWY KOKTAJL ZDROWIA
Przy użyciu garści świeżych liści pokrzyw, plasterka imbiru, jednego banana, połówki awokado i świeżego ogródka oraz kilku listków mniszka, 1 łyżki soku z cytryny i jednej łyżeczki miodu można przygotować koktajl „Pokrzywowa Moc", który wzmocni skórę, paznokcie, włosy, kości i naczynia krwionośne.