yoga life
YOGA LIFE CLUB
życie zgodne z zasadami jogi
Dlaczego wegetarianizm - względy ekonomiczne

Zostań Wege   »   Dlaczego wege


Dlaczego wegetarianizm - względy ekonomiczne

Mięso żywi nielicznych kosztem wielu, tak można by podsumować aspekty ekonomiczne. Obliczenia, które zostały przeprowadzone przez niezależnych naukowców wykazują bowiem, że ziarno zbóż, które można by wykorzystać do nakarmienia głodnych ludzi, jest marnowane na tuczenie tzw. żywego inwentarza.


Samo bowiem bydło na świecie (nie wliczając trzody i kurczaków) spożywa ilość́ pokarmu odpowiadającą potrzebom kalorycznym 8,7 miliarda ludzi – jest niemal dwukrotnie więcej niż̇ liczy ludność́ świata.

Setki milionów ton zboża spożywają̨ zwierzęta, podczas gdy 5 milionów ton zboża wystarczy już̇ do wyżywienia 1,5 miliona dzieci na świecie, czyli tylu, ile każdego roku umiera z głodu.

Zgodnie z informacjami podanymi przez departament rolnictwa w USA ponad 90% produkowanego zboża w USA przeznacza się na pasze dla krów, świń, owiec i kurczaków, które później lądują na stołach konsumentów. Wykorzystywanie ziarna do produkcji mięsa jest zatem wielkim marnotrawstwem.

Obliczenia departamentu rolnictwa USA wykazują, że aby wyprodukować 1 kg mięsa wołowego trzeba zużyć 60kg zboża. W swojej książce dieta dla małej planety Frances Moore Lappe każe nam wyobrazić sobie 45-50 osób siedzących przed nami z pustymi miskami i patrzących jak zjadamy ćwierć kilogramowego kotleta: „za cenę Twojego kotleta miseczka każdej z tych osób mogłaby zostać napełniona gotowana kaszą”.

Kraje wysoko rozwinięte nie tylko marnują własne zboże na tucznie zwierząt hodowlanych, ale importują również bogate w białko produkty roślinne z krajów ubogich. Doktor George Borgstrom autorytet w dziedzinie geografii żywności oszacował, że 1/3 plonów orzeszków ziemnych z Afryki zawierających tyle białka co mięso trafia codziennie do żołądków bydła i drobiu Europy zachodniej.

W krajach słabo rozwiniętych jedna osoba zjada przeciętnie poniżej 200kg zboża rocznie, głownie w postaci bezpośredniej. Natomiast przeciętny Europejczyk czy Amerykanin spożywa, jak mówi Lester Brown ekspert w dziedzinie żywienia około 1000kg zboża rocznie, z czego prawie 90% w postaci mięsa (tzn. karmiąc nim zwierzęta hodowane na mięso).

Brown stwierdza, że przeciętny Europejczyk czy Amerykanin żywiący się mięsem zużywa 5 krotnie więcej pokarmu, niż przeciętny Kolumbijczyk, mieszkaniec Indii czy Nigerii. Te fakty przekonały ekspertów w dziedzinie żywienia, że światowy problem głodu jest problemem pozornym. Nawet obecnie produkujemy więcej żywności niż potrzeba do wyżywienia tej planety, ale ja marnujemy. Jean Mayer, żywieniowiec z Harvardu szacuje, że zmniejszenie produkcji mięsa jedynie o 10% pozwoliłoby na zwiększenie produkcji przetworów zbożowych, co umożliwiłoby wyżywienie dodatkowych 60 mln ludzi.