yoga life
YOGA LIFE CLUB
ĹĽycie zgodne z zasadami jogi
Halawa  - pudding z kaszy manny

Zostań Wege   »   Przepisy


Halawa - pudding z kaszy manny

Przepis na klasyczny indyjski deser z kaszy manny


Składniki:
• 650 ml mleka
• 300 g cukru
• 200 g masła
• 225 g kaszy manny
• 35 g rodzynek (niekoniecznie)
• 2 łyżki utartej skórki pomarańczy
• sok z 1 pomarańczy

Na średnim ogniu zagotować mleko. Następnie w średniej wielkości garnku stopić cukier (na niezbyt małym ogniu), bezustannie mieszając drewnianą łyżką, aby się nie przypalił.

Kiedy cukier z lekka się zabrązowi, zmniejszyć ogień i powoli dolewać gorące mleko. Cukier natychmiast się skrystalizuje.

Rozbić niektóre z kryształów, zamieszać, a następnie gotować na małym ogniu, aby je rozpuścić. Umyć garnek po mleku i na małym ogniu stopić w nim masło.

Wrzucić kaszę mannę i smażyć ją, mieszając regularnie, przez około 15 minut. Kiedy się lekko zabrązowi, zmniejszyć ogień do minimum.

Do mleka z karmelem dodać rodzynki, startą skórkę pomarańczy i sok z pomarańczy. Następnie powoli wlać tę mieszankę do kaszy manny.

Zamieszać raz lub dwa razy, by rozbić grudki. Przykryć i gotować na takim samym małym ogniu przez kilkanaście minut, aż kasza wchłonie cały płyn. W końcu zamieszać kilka razy, aby spulchnić halawę.

Smacznego!