yoga life
YOGA LIFE CLUB
ĹĽycie zgodne z zasadami jogi
Bigos wegetariański wg pięciu przemian

Zostań Wege   »   Przepisy


Bigos wegetariański wg pięciu przemian

Tradycyjna polska potrawa wykonana według wskazań chińskiej filozofii pięciu przemian


Bigos jest naszą tradycyjną potrawą, bo czy jest jakiś Polak, który go nie jadł? Ile domów, gospodyń i kucharzy tyle pewnie wersji, bo przecież każdy gotuje trochę po swojemu i każdy się najlepiej na tym zna, ale co mi tam, opiszę i mój bigosik :) Z podanych niżej składników wychodzi 5 litrowy garnek bigosu. Oczywiście składniki mogą być różne, można nie dodawać warzyw typu marchewka i pietruszka, zamiast pieczarek lepsze są grzyby suszone, zamiast tofu można dodać smażone kotlety sojowe lub parówki sojowe. Przyprawy też można dodać swoje, ważne tylko żeby była kapusta, majeranek i przecier pomidorowy. Ilości przypraw dodaje się wg. własnego smaku.

Składniki:
• 1,5 litra kapusty kiszonej oczywiście najlepsza domowej roboty
• 1 mała główka białej kapusty
• 4 marchewki
• 2-3 pietruszki
• 2 gruszki
• 2 cebule
• 4 ząbki czosnku
• 40 dag pieczarek
• 2 opakowania tofu wędzonego
• 1 słoiczek koncentratu pomidorowego

Wykonanie wg. 5 przemian (czyli dodając po kolei składniki wg smaków: s-słodki, o-ostry, sł-słony, k-kwaśny, g-gorzki).
Przed dodaniem kolejnego smaku potrawę dobrze jest zamieszać i chwilkę poczekać, nie sypać wszystkiego na raz.
Działamy na dwa garnki i jedną patelnię.

Pierwszy garnek:
kapustę kiszoną odcisnąć z wody, pokroić i włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować. Można ew. dodać do gotowania trochę majeranku, kminku i ziela angielskiego.

Drugi garnek, 5 l (główny):
o - białą kapustę poszatkować i włożyć do drugiego garnka,
sł - zalać zimną wodą do max 2/3 objętości kapusty i gotować pod przykryciem,
k - w tym momencie ten smak pominęłam,
g - garść majeranku i kilka listków laurowych,
s - obrane i starte na tarce marchewki, pietruszki i gruszki
o - pieprz mielony
sł - dodać słonych przypraw: warzywko, sól, soja sos, kostka grzybowa.

Gotować wszystko aż warzywa zmiękną, w między czasie na patelni na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki i następnie pokrojone w słupki wędzone tofu. Podsmażyć wszystko, aż się ładnie zarumieni mieszając od czasu do czasu.

Wracamy do drugiego garnka jak warzywa są już miękkie:
k - dodajemy ugotowaną i odcedzoną kapustę kiszoną,
g - majeranek i tymianek,
s - trochę oleju,
o - zmiażdżone ząbki czosnku,
sł - sól do smaku, jarzynka,
k - wymieszany z wodą koncentrat pomidorowy,
g - troszkę jeszcze majeranku
s - na koniec podsmażone na patelni tofu z pieczarkami i cebulką.

Wymieszać dokładnie, chwilkę jeszcze pogotować i gotowe. Oczywiście bigos musi trochę postać, żeby się przegryzł i być potem podgrzany, najlepiej kilka razy. :)