Zostań Wege » Przepisy
Paluszki bezglutenowe
Zdrowa i smaczna przekąska dla osób na diecie bezglutenowej
Składniki:
• szklanka mąki gryczanej,
• 1/2 szklanki sezamu,
• 1/4 szklanki siemienia lnianego,
• 2 Ł ghee lub oliwy,
• kilka łyżek wody (w zależności od tego jakiej mąki używacie),
• 1 Ł dietetycznych płatków drożdżowych,
• 1 Ł skrobi ziemniaczanej lub mąki z tapioki,
• sól himalajska do smaku, przyprawy.
Jeśli chodzi o przyprawy, trzeba zdać się na swój gust i wyobraźnię. Do jednej porcji można dodać kminek i szczyptę pieprzu cayenne, a do drugiej zmielone orzechy nerkowca i jeszcze trochę dietetycznych płatków drożdżowych.
Wykonanie:
Sezam i siemię mielimy w młynku do kawy. Łączymy wszystkie składniki, tak aby ciasto miało konsystencję dosyć luźną.
Narzędziem do dekoracji ciast wyciskamy długie paluszki na wyłożoną papierem blachę.
Pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st C.