yoga life
YOGA LIFE CLUB
ĹĽycie zgodne z zasadami jogi
Pudding ryżowy

Zostań Wege   »   Przepisy


Pudding ryżowy

Deser na specjalne okazje - ambitny, wymagający, długi w przygotowaniu


Składniki:
• 3/4 szklanki ryżu (jakikolwiek, najlepiej jaśminowy lub basmati),
• 1,5 szkl wody, mała szczypta soli himalajskiej (niekoniecznie),
• 1 litr mleka,
• 1 kartonik mleka skondensowanego niesłodzonego,
• cukier z trzciny cukrowej (do smaku),
• 2-3 strączki kardamonu, szczypta pieprzu,
• 1 liść laurowy, 1/3 ł kurkumy, laska wanilii.

Wykonanie:
Zalać ryż ze szczyptą soli wrzątkiem, zagotować, przykryć przykrywką i zmniejszyć gaz do minimum. Gotować, aż wyparuje cała woda. W międzyczasie w drugim garnku zagotować mleko, mleko skondensowane i przyprawy. Wanilię przecinamy wzdłuż i łyżeczką wydrążamy nasionka. Zewnętrzną część laski wanilii też dodajemy, ale później pod koniec gotowania usuwamy ją, wraz z liściem laurowym i strączkami kardamonu.

Gdy ryż wchłonie całą wodę, dolać gorące mleko i nadal gotować go na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Kiedy ryż zgęstnieje dodajemy cukier i nadal gotujemy. Ryż rozgotuje się i powstanie pyszny pudding ryżowy.

Nie jest to może potrawa na co dzień, ale na pewno na specjalne okazje można ją zrobić, zadowalając podniebienia gości, zarówno tych młodszych, jak i starszych :)

Kardamon i inne przyprawy użyte w tym przepisie sprawią, że pudding nie spowoduje zaśluzowania organizmu i w granicach rozsądku będziemy mogli się nim zajadać bez skutków ubocznych. :)