Zostań Wege » Przepisy
Topione rogaliki bez jajek
Pyszne rogaliki wykonane bez użycia jajek - wychodzą super i zaskakująco szybko!
Składniki:
• 1 kg mąki (użyłam 2/3 mąki krupczatki i 1/3 mąki pszennej razowej)
• 1 paczka drożdży
• 1 kostka margaryny lub masła
• ok. 0,5 l mleka
Przepis jest bardzo prosty:
Zrobić zaczyn: z drożdży, trochę mąki, cukru, szczypty soli zalać ciepłym lecz nie gorącym mlekiem. Zaczekać aż wyrośnie.
Zrobić ciasto z mąki, drożdży i mleka, na końcu dodać roztopioną i ostudzoną margarynę. Ciasto zawinąć w ściereczkę, związać i utopić w zimnej wodzie. Jak wypłynie na wierzch podzielić na 4 części i rozwałkować każdą część osobno. Pokroić na trójkątne kawałki jak pizzę. Zwijać rogaliki, posmarować mlekiem na wierzchu. Piec w temperaturze 180°C, ok 15min.