Zostań Wege » Przepisy
Tofucznica - jajecznica z tofu
Ciekawa wege propozycja dla początkujących wegetarian, przyzwyczajonych do jajecznicy na śniadanie.
Składniki:
• kostka sera tofu
• Ł ghee, masła lub oliwy
• 1/3 ł kurkumy
• 1/2 lub 1 mała cebula
• słodka śmietanka 30%
• sól pieprz do smaku
Wykonanie:
Na tłuszczu podsmażyć cebulę, następnie dodać pokruszone tofu i przyprawy. Smażyć jeszcze przez ok 3-4 minuty. Dodać tyle śmietanki, aby otrzymać konsystencję "jajecznicy". Podawać udekorowane obranymi ze skórki i pociętymi na cząstki pomidorami i świeżym szczypiorkiem.
Tofucznicę możecie zrobić na różne sposoby, wykorzystując Wasze ulubione dodatki. Można ją spożywać na ciepło, a także schłodzoną do temperatury pokojowej, jako pastę do pieczywa, czy do nadziewania warzyw.
Dodatek soli Kala Namak która posiada charakterystyczny zapach jajeczny, nada Waszej paście typowo jajecznego zapachu.
dd