Zostań Wege » Przepisy
Zupa krem z zielonego groszku
Przepis na smaczną zieloną zupę z groszku, z dodatkiem prażonych pestek dyni
• ok 1-1,5 szkl zielonego gotowanego groszku, może być też mrożony lub z puszki.
• Łyżka masła
• 1/2 łyżeczki mielonego kminku, szczypta curry
• pestki dyni
• zwykły sos sojowy lub Tamari
• pomidor
• kilka łyżek śmietany 12%
W garnku rozgrzewamy masło razem z kminkiem. Po chwili dodajemy zielony groszek i trochę wody lub bulionu vege. Całość gotować ok 15 min, zmiksować do konsystencji kremu, na samym końcu dodajemy śmietankę.
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, gdy będą już odpowiednio zarumienione podlać je sosem sojowym i od razu przełożyć do innego naczynia. Na talerz groszkowego kremu nakładamy pokrojony w kostkę pomidor i posypujemy uprażonymi pestkami dyni.