Zostań Wege » Przepisy
Zapiekanka warzywna z humusem
Pożywna, energetyczna wegetariańska zapiekanka
Składniki:
• ziemniaki - 2 kg
• marchewka - 5szt
• pietruszka korzeń - 3 szt
• cebula - 2 szt
• pieczarki - ok 30 dag
• sól himalajska - do smaku
• olej ryżowy - do podsmażenia
Humus:
• cieciorka - 1 puszka
• olej ryżowy – ok. 3 łyżki
• rozgnieciony czosnek - 4 ząbki
• sól himalajska - do smaku
• sok z cytryny- ok. 2 łyżeczki
• tymianek - ok. 2 łyżeczki
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić na grubsze plastry. Gotować przez 10 min w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
Cebulę obrać i pokroić, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć razem, aż puszczą wodę, na koniec dodać nieco soli (ok. 2 łyżeczki + ew. szczyptę vegety).
Humus
Humus, czyli pastę z cieciorki przygotowuje się dodając do blendera (w podanej wyżej kolejności) wszystkie składniki, i miksując je na gładką pastę.
Żaroodporne naczynie posmarować olejem i obsypać kaszą manną lub bułką tartą. Składniki zapiekanki układać warstwami. Najpierw warstwa z połowy obgotowanych ziemniaków pomieszanych z marchewką i pietruszką, na to połowa pieczarek z cebulką i połowa pasty z cieciorki.
Następne warstwy powtórzyć tak samo - reszta ziemniaków z marchewką i pietruszką, potem pieczarki z cebulką i na wierzchu pasta.
Całość zapiekać w gorącym piekarniku ok 180st, najlepiej z nawiewem, przez 30min, aż do zarumienienia. Podawać gorące.
Zapiekanka smakuje przepysznie!
Spróbujcie sami :)
Ambika
ambikowo.blogspot.co.uk