yoga life
YOGA LIFE CLUB
ĹĽycie zgodne z zasadami jogi
Anyż - właściwości prozdrowotne

Twoje Zdrowie   »   Porady


Anyż - właściwości prozdrowotne

"Ogrzewa, osusza, rozkłada; ułatwia oddychanie, łagodzi ból, prowokuje oddawanie moczu oraz łagodzi pragnienie" - tak już w czasach starożytnej Grecji pisał o anyżu Dioskurydes


Anyż może się poszczycić długą historią, uprawiano go już ok. 4000 lat temu w Egipcie. W starożytnej medycynie chińskiej i indyjskiej był niezmiernie popularnym ziołem. Z tekstów medycznych wynika, że nasiona anyżu były stosowane jako środek moczopędny, do leczenia problemów trawiennych oraz łagodzenia bólu zębów.

Ziele anyżu było również bardzo dobrze znane starożytnym Grekom. Dioskurydes (I w. n.e.) pisał o właściwościach anyżu następująco: „Ogrzewa, osusza, rozkłada; ułatwia oddychanie, łagodzi ból, prowokuje oddawanie moczu oraz łagodzi pragnienie".
Z kolei William Turner w swoim Nowym zielarzu (1551 r.) zanotował, że „Anyż powoduje słodszy, świeższy oddech...".

Ciekawostka
Wyodrębniono wiele gatunków anyżu, jednak najpopularniejszy jest ten wywodzący się z Hiszpanii. Ma on kolor popielaty. Należy do tej samej botanicznej rodziny (Umbelliferae) co pietruszka i marchew.

Właściwości prozdrowotne
Anyż jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, zawiera witaminy C i A oraz dostarcza miedzi, żelaza, wapnia, potasu, manganu, cynku, magnezu. Zioło anyżu znacząco ogranicza wydzielanie sebum, doskonale radzi sobie więc z tłustą skórą, a ze względu na zawartość substancji antybakteryjnych jest również stosowane przez osoby z cerą trądzikową lub cierpiące na łojotokowe zapalenie skóry.

Anyż przyspiesza gojenie się ran, poprawia pamięć i pozwala pozbyć się męczącego kaszlu. Zioło to działa jako naturalny związek zobojętniający kwasy, pomocny jest w niestrawności, czy w czasie zgagi. Nasiona anyżu znane są więc jako środek pomagający w redukcji gazów i wzdęć, oraz łagodzący problemy trawienne (skutecznie zwalcza zaparcia).

Zioło podawane jest w postaci herbat, nawet niemowlętom i dzieciom, aby uśmierzyć dolegliwości związane z kolkami. Może być również wykorzystywane do leczenia nudności i niestrawności. Nasiona anyżu mają działanie antyspazmatyczne, są zatem pomocne przy bólach menstruacyjnych, astmie, kokluszu i innych konwulsyjnych kaszlach czy zapaleniu oskrzeli. Uważa się także, że anyż zwiększa produkcję mleka u matek karmiących, (zwierzętom podaje się pasze wzbogacone w wytłoki i słomę).

Może być też przydatny w leczeniu impotencji i oziębłości. Olejek aromatyczny z anyżu jest stosowany na podobne dolegliwości, używa się go również zewnętrznie na wszy i świerzb.


Olejek anyżowy
Głównym składnikiem anyżu, odpowiadającym za jego charakterystyczny słodki aromat, jest anetol, olejek eteryczny znajdujący się w nasionach. Olejek anyżowy to środek smakowy i aromatyczny wykorzystywany w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym, farmaceutycznym i spirytusowym (anyżówka).

Zewnętrznie działa odkażająco na skórę, toksycznie na pasożyty, odstraszająco na owady, a w przypadku użytku wewnętrznego ma właściwości wykrztuśne i rozkurczające (służy głównie do inhalacji). W pediatrii stosowany jest jako środek wiatropędny. Napary i olejek dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym doskonale sprawdzają się w leczeniu takich dolegliwości, jak: suchy kaszel, astma, nieżyty gardła i oskrzeli. Anyż działa wykrztuśnie - pobudza wydzielanie śluzu w gardle, krtani i tchawicy. Olejek ma właściwości przeciwskurczowe, wiatropędne, pobudzające i tonizujące.

Herbata przyspieszająca trawienie
Kminek, koper i anyż wymieszać w równych pro-porcjach. Na szklankę wrzątku należy dać 1 łyżeczkę mieszanki. Zaparzać 20 min i pić 1 szklankę naparu po wieczornym posiłku. Można dodać trochę miodu (do ostudzonego napoju), cytryny i szczyptę kardamonu.

Syrop na kaszel i poprawę pamięci
Zagotować ok. 1 l wody. Do gotującej się wody wsypać 7 łyżeczek anyżu, a następnie gotować na wolnym ogniu do momentu odparowania połowy wywaru. Przecedzić i do ciepłego, ale nie gorącego wywaru dodać 4 łyżeczki miodu i tyle samo gliceryny. Pić 2 łyżeczki syropu co kilka godzin, aby złagodzić kaszel, lub 2 łyżki 3 razy dziennie, by poprawić pamięć.