yoga life
YOGA LIFE CLUB
ĹĽycie zgodne z zasadami jogi
Jagody Camu Camu - rekord zawartości witaminy C

Twoje Zdrowie   »   Porady


Jagody Camu Camu - rekord zawartości witaminy C

Rekordzistą zawartości witaminy C jest mały owoc z Amazonii. W 100 gramach tych niewielkich kulek znajduje się jej aż 50 razy więcej niż w średniej wielkości pomarańczy.


Jednak witamina C to nie jedyny ich atut. Szereg substancji odżywczych sprawia, że jagody są skuteczną bronią w walce z różnymi chorobami.

Myrciaria dubia,
nazywana powszechnie camu camu lub cacari, to krzew rosnący dziko na obszarze lasów amazońskich Brazylii i Peru. Ma niewielkie, czerwono-purpurowe owoce, które kształtem przypominają wiśnie, a ich kolor zbliżony jest do barwy dojrzewających śliwek. Świeże jagody camu camu zawierają minimum 2500 mg naturalnej witaminy C w 100g, co stanowi około 2-3 % ich świeżej masy. Dostarczają też cennych aminokwasów: waliny, leucyny i seryny oraz bioflawonoidów, które w badaniach in vitro i in vivo wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, uszczelniające i moczopędne.

Zawierają dużą ilość karotenoidów (wśród których aż 45-55, stanowi luteina), przez co wpływają na zmniejszanie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia, zmian nowotworowych oraz zaćmy i związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej. Spożywane regularnie jagody dostarczają organizmowi sporych dawek witamin z grupy B oraz niezbędnych pierwiastków i minerałów takich jak żelazo, fosfor, beta-karoten czy wapn.

Właściwości zdrowotne Camu camu.
Dzięki zawartości witaminy C wzmacniają układ odpornościowy, chronią przed grypą i przeziębieniami, chorobami układu oddechowego (jak astma, kaszel, choroby oskrzeli i płuc oraz zatok). Mają też dobroczynny wpływ na układ pokarmowy, wzmacniają i chronią wątrobę, pomagając nawet przy jej wirusowym
zapaleniu. Zapobiegają też chorobom reumatycznymi artretyzmowi, pomagaj w zmniejszeniu już istniejącego stanu zapalnego i łagodzą bóle stawów. Jagody chronią przed mutacją DNA i degeneracją komórek, czyli przed tworzeniem się guzów nowotworowych.

Bomba antyoksydacyjna
Połączenie witaminy C, flawonoidów i kwasu elagowego, potęguje potencjał antyoksydacyjny. Przyczynia się do redukcji zmarszczek i wpływa na ochronę przed infekcjami, chorobami układu sercowo-naczyniowego, reumatoidalnym zapaleniem stawów i nieswoistymi zapaleniami jelit.

Carnu camu wykazują zdolność zapobiegania procesom nowotworowym, łagodzą dolegliwości alergiczne i wspomagają oczyszczanie organizmu z toksycznych metali ciężkich. Dodatkowo kwas elagowy, podobnie jak bioflawonoidy, wykazuje zdolność unieczynniania związków rakotwórczych oraz przyczynia się do naturalnej śmierci komórek nowotworowych (apoptozy), znany jest także z właściwości antycukrzycowych. Badania przeprowadzone w 2008 roku wykazały, że ekstrakt z jagód znacząco redukuje stres oksydacyjny, który jest jednym z czynników w rozwoju nowotworów, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia, udarów, zakrzepicy, cukrzycy i chorób neurodegeneracyjnych (np. choroby Alzheimera).

Balsam dla układu nerwowego
Jagody camu camu pomagają w zaburzeniach koncentracji i pamięci, mają też dobroczynny wpływ na wydajność mózgu, wytrzymałość na zmęczenie umysłowe i fizyczne. Wspomagają przy depresji, nerwicach i innych zaburzeniach nerwowych. chronią przed chorobami neurodegeneratywnymi, demencją, Alzheimerem. Mogą też pomóc przy chorobie Parkinsona, redukując jej progresję (stosowane profilaktycznie nawet przed nią chronią).


Działanie antystarzeniowe
Owoce camu camu znacznie opóźniają starzenie się organizmu. Wysoki poziom witaminy C wpływa na produkcję białek i tworzenie się kolagenu, który jest niezwykle ważny dla regeneracji komórek, układu krwionośnego i kostnego, a także zapewnia zdrowe włosy, skórę, paznokcie oraz ma wpływ na stan uzębienia i dziąseł.