yoga life
YOGA LIFE CLUB
ĹĽycie zgodne z zasadami jogi
Przepis na Masala Chai - napój rozgrzewający i podnoszący odporność

Twoje Zdrowie   »   Przepisy


Przepis na Masala Chai - napój rozgrzewający i podnoszący odporność

Rozgrzewa, podnosi odporność, dzięki czemu jest doskonałym napojem na zimowe dni. Poprawia trawienie i jest świetnym panaceum na obniżony nastrój.


Przyprawy zazwyczaj dodawane do napoju to: kardamon, cynamon, imbir, goździki, koper, pieprz długi lub czarny. Wszystkie one działają w synergii, wspomagając trawienie, rozgrzewając, oczyszczając z toksyn, regulując cukier we krwi, podnosząc nastrój, wspomagając odporność itd.

Mają też działanie przeciwrakowe, potwierdzone licznymi badaniami.

Poniżej trochę o poszczególnych przyprawach:

Kardamonu pozytywnie wpływa na system nerwowy. Przyprawa ta podnosi nastrój (badania naukowe potwierdzają jej antydepresyjne działanie), redukuje ból, przywraca witalność i wpływa na spokojny stan umysłu.

Kardamon jest również uważany za jeden z najlepszych środków jeśli chodzi o wspomaganie trawienia.
Tradycyjny masala chai jest przyrządzany na bazie herbaty (najlepiej użyć herbaty bez, lub z bardzo małą ilością kofeiny, takiej jak bancha kukicha 0,01% lub podobne) bogato doprawionej mlekiem i cukrem. I tu przychodzi nam właśnie z pomocą kardamon.
Nie tylko przeciwdziała toksycznemu działaniu kofeiny w herbacie (kawie), ale także pomaga także strawić skrobię i cukry, regulując poziom cukru we krwi.

Imbir i kardamon należą do kategorii przypraw pozytywnie wpływających na długowieczność, zdrowie i duchową czystość. Przyprawy te redukują śluz, wzdęcia, łagodzą żołądek, równocześnie stymulując trawienie i eliminując toksyny.

Długi pieprz - (pippali) też ma takie właściwości, a do tego redukuje ból i odnawia tkanki.

Cynamon ma podobne właściwości do kardamonu i imbiru, jest także bardzo dobrą przyprawą dla serca i krążenia.

Goździki mają działanie rozgrzewające, przeciwbólowe, obniżające cukier we krwi, wspomagają trawienie, działają przeciwzapalnie, przeciwdziałają zakwaszeniu organizmu, redukują bóle stawów, relaksują i mają działanie uspokajające.

Nic tylko raczyć się masala herbatką!


Przepis:
• 1/2 ł herbaty
• 2-6 strączków kardamonu
• 1-2 goździki
• Kawałek laski cynamonu
• Po szczypcie pieprzu długiego i czarnego
• 1/2 cm kawałek świeżego imbiru
• 2 szkl mleka
• 2 ł paneli lub cukru trzcinowego

Mleko zagotować, w trakcie gdy jest na gazie przygotować przyprawy:
świeży imbir drobno pociąć, aby wydobyć sok, strączki kardamonu otworzyć, żeby łatwiej wydobyć z nich aromat. Wszystkie przyprawy wrzucić do mleka wraz z cukrem, gotować przez jakiś czas,przecedzić i podawać.

PS. jeśli nie używamy mleka, można w zamian dać mleczko kokosowe.