Zostań Wege » Przepisy
Pieczarkowa przekąska - nadziewane zapiekane pieczarki
Super przekąska! Bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo pieczarkowa!
Składniki:
• 12 większych pieczarek
• 1 serek feta
• 1 pęczek szczypiorku
Pieczarki myjemy, obieramy i odrywamy od nich nóżki tak, aby zostały same kapelusze. W misce rozgniatamy widelcem serek feta, dodajemy do niego starte na tarce (na dużych oczkach) nóżki z pieczarek oraz pęczek posiekanego szczypiorku.
Dokładnie mieszamy. Następnie nadziewamy tym farszem kapelusze pieczarek i zawijamy w folię aluminiową. Zapiekamy w piekarniku ok. 30 min, aż pieczarki puszczą wodę i zmiękną.
Można je również zapiec na grillu lub na ognisku. Po wyjęciu z pieca, odlać wodę robiąc dziurkę widelcem w folii od spodu.
Podawać można na gorąco lub na zimno.