yoga life
YOGA LIFE CLUB
ĹĽycie zgodne z zasadami jogi
Kokos - właściwości lecznicze

Twoje Zdrowie   »   Porady


Kokos - właściwości lecznicze

Filipińczycy palmę kokosową nazywają „drzewem życia", w sanskrycie funkcjonuje ona jako kalpa vriksha, co znaczy 'drzewo dostarczające wszystkiego, co potrzebne do życia'.


Olej kokosowy
ma szereg właściwości prozdrowotnych. W 80-90% składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych. Połowa jego zawartości to kwas laurynowy, w naturze występujący w dużych ilościach jedynie w orzechu kokosowym i mleku matki, wraz z którym dostaje się do organizmu dziecka i buduje jego odporność od momentu narodzin.

Ma on silne działanie bakteriobójcze i wirusobójcze, a także niszczy drobnoustroje pokryte otoczką lipidową (zalicza się do nich m.in. wirus HIV, cytomegalowirus, wirus opryszczki, przeziębienia oraz bakteria Helicobacter pylori, wywołująca wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego).

Kwas ten przekształca się w organizmie w monolauryn i w przeciwieństwie do antybiotyków, które zabijają całą florę bakteryjną organizmu, w tym także tę dobroczynną, atakuje tylko szkodliwe wirusy i bakterie.

Podobnym działaniem cechuje się występujący także w oleju kokosowym kwas kaprylowy. Dzięki zawartości tych dwóch związków olej kokosowy pomaga wzmacniać odporność organizmu, ponieważ wykazuje silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze.

Właściwości te sprawiają, że olej z kokosa doskonale nadaje się do zwalczania infekcji, wysypek i egzem, zmian trądzikowych (najlepiej wówczas połączyć stosowanie wewnętrzne i zewnętrzne), jak również do leczenia grzybicy stóp, drobnych skaleczeń, mikrourazów skóry oraz łagodzenia świądu i bólu po ukąszeniach owadów.

W oleju kokosowym występują naturalne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, spowalniając tym samym procesy starzenia się skóry i sprawiając, że staje się ona jędrna i elastyczna. Olej ten używany jest jako lek przy chorobie Leśniowskiego-Crohna (wrzodziejące zapalenie jelita grubego) i cukrzycy typu 2.

Mąka kokosowa
Mąka kokosowa otrzymywana jest z miąższu kokosa, który zostaje odtłuszczony i wysuszony, tak by nie uszkodzić jego struktury. Następnie otrzymaną masę mieli się na zimno w temperaturze poniżej 40°C, dzięki czemu zachowuje ona komplet witamin, minerałów, enzymów i antyoksydantów.

Proces odtłuszczania sprawia, że mąkę cechuje niska zawartość tłuszczu (ma 4 razy mniej kalorii i tłuszczu niż wiórki kokosowe). Nie zawiera ona cholesterolu, glutenu ani fityn, jest za to bogata w białko (ok. 20%) i błonnik (ok. 40%). Dostarcza zatem więcej białka niż mąka pszenna i 10 razy więcej błonnika. To także idealna alternatywa dla osób na diecie bezglutenowej, diabetyków i alergików.

Mąka kokosowa nie ma kwasu fitynowego, dzięki czemu charakteryzuje się wysoką przyswajalnością witamin i składników mineralnych z pożywienia (kwas fitynowy utrudnia wchłanianie minerałów).

Z kolei znajdujące się w niej nasycone kwasy tłuszczowe poprawiają przyswajalność minerałów takich jak wapń i magnez. Wysoka zawartość błonnika, 38 g na 100 g mąki (prawie 2 razy więcej niż otręby pszenne), sprawia, że jest ona świetnym produktem dla osób dbających o linię, doskonale pasuje także do diet niskowęglowodanowych.

Co ciekawe, wykazano, że błonnik kokosowy skutecznie reguluje też poziom cukru i insuliny we krwi.
Ze względu na swój słodkawy posmak mąka kokosowa pozwala również ograniczyć stosowanie substancji słodzących.

Doskonale nadaje się do naleśników, muffinów czy owsianych ciastek. Warto jednak pamiętać, że mąka kokosowa bardzo mocno absorbuje płyny. Wykorzystując więc mąkę kokosową do wypieków, które dotychczas przygotowywaliśmy wyłącznie z mąk ze zbóż (mieszamy 2/3 zwykłej mąki z 113 kokosowej), należy odpowiednio zwiększać ilość mokrych składników używanych do ciasta, w przeciwnym razie stanie się ono zbyt suche i twarde.

Cukier kokosowy
Pozyskiwany jest ze świeżego soku z pąków kwiatowych palm kokosowych. Pod wpływem ciepła sok kokosowy zmienia swój kolor i formę - końcowym produktem tego procesu jest właśnie nierafinowany cukier. Sok z pąków kwiatowych to bogate źródło antyoksydantów, aminokwasów, witamin (głównie z grupy B i witaminy C), minerałów — obfituje zwłaszcza w magnez, żelazo, potas, cynk, kwas octowy i naturalne drożdże.

CIEKAWOSTKA
Według badania, którego wyniki opublikowano w magazynie „Innovative Food Science 8, Emerging Technologies", włączenie mąki kokosowej do diety może istotnie zmniejszyć ryzyko rozwinięcia się choroby serca, obniżyć poziom cholesterolu oraz ochronić przez rakiem i cukrzycą. Zdaniem bada, z Instytutu żywności i Żywienia na Filipinach korzyści te wynikają z faktu, że mąka kokosowa cechuje się niezwykle dużą zawartością błonnika. Według dietetyków powinniśmy spożywać 20-35 g błonnika dziennie.

To 2 lub 3 razy więcej, niż wynosi jego przeciętna konsumpcja w większości kraj. Zachodu, gdzie zjada się go ok. 10-14 g na dzień. Włączenie do diety potraw przygotowanych na bazie mąki kokosowej może uzupełnić jego niedobór w organizmie. Błonnik działa bowiem jak miotła: usuwa z przewodu pokarmowego uboczne produkty przemiany materii, co m.in. skutecznie zapobiega powstawaniu komórek rakowych.