yoga life
YOGA LIFE CLUB
ĹĽycie zgodne z zasadami jogi
Manuka - miód antybakteryjny

Twoje Zdrowie   »   Porady


Manuka - miód antybakteryjny

Z powodu ich unikalnego składu i różnorodne cech, miody manuka są obecnie przedmiotem licznych badań naukowych. Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazują właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne, a występujące w nich związki polifenolowe pomagają w ochronie DNA.


Te słynne miody powstają z krzewu manuki, endemicznego gatunku, który występuje jedynie w Nowej Zelandii. Miód manuka stosowany był już w ludowej medycynie nowozeladzkiej oraz przez plemiona rdzennych Maorysów.

Jednak jego prawdziwa sława rozpoczęła się na początku XIX wieku, kiedy to Europejczycy przywieźli do Nowej Zelandii włoskie pszczoły miodne. Początkowo miód manuka przez farmerów był uznawany za produkt nienadający się do spożycia, więc karmili nim zwierzęta. Po pewnym czasie zauważyli jednak, że krowy karmione tym miodem są zdrowsze i rzadziej chorują niż inne zwierzęta.

Antybakteryjny metyloglioksal
Czynnikiem odróżniającym miód manuka od innych miodów jest zawartość metyloglioksalu. Badania naukowe wykazały, że stężenie tej substancji w miodzie manuka może wynosić nawet ponad 800 mg/kg, podczas gdy w innych miodach nie przekracza 10 mg/kg (związek ten w 90-95% odpowiada za właściwości antybakteryjne miodu manuka).

Jego zawartość może świadczyć o jakości miodu manuka. Jednak najwyższy poziom zawartości metyloglioksalu, przy którym miód zachowuje swoje właściwości jako produkt spożywczy, wynosi ok. 600 mg/ kg. Wyższa zawartość metyloglioksalu nie gwarantuje utrzymania jakości miodu, co może wynikać z tzw. przegrzania miodu.

Wzmacnianie odporności
Miód manuka, dzięki stymulowaniu prozdrowotnej flory w jelitach, pozytywnie wpływa na odporność, jego składniki powodują wzrost korzystnych dla zdrowia bakterii jelitowych, hamując jednocześnie rozwój patogenów.

Regulowanie działania układu pokarmowego
Miód przynosi ulgę w niestrawnościach, wzdęciach i innych problemach związanych z trawieniem. Działa regulująco i normalizuje pracę układu pokarmowego. Spożywanie miodu manuka daje pozytywne efekty w dolegliwościach powodowanych przez bakterie Helicobacter pylori, takie jak wrzody żołądka i dwunastnicy.

Miód manuka obniża stężenia kwasu solnego (w przypadku zespołu jelita drażliwego). Działa też regulująco w przypadku wrzodów jelita grubego, gdzie dodatkową ulgę przynosi jego przeciwzapalne działanie. Także w przypadku symptomatycznych dolegliwości układu pokarmowego, jak wzdęcia, ból brzucha czy niestrawność, łagodzi podrażnienia.

Łagodzenie podrażnień układu oddechowego
Aktywne składniki antybakteryjne w miodzie manuka pozwalają zwalczyć bakterie powodujące infekcje i stany zapalne w obrębie jamy ustnej i układu oddechowego (infekcje gardła, kaszel, katar, chrypa). Miód manuka jest zalecany także przy zapaleniu zatok.

Na zmiany skórne i rany
Miód manuka można stosować także zewnętrznie. Jego wysoka aktywność przeciwbakteryjna oraz działanie przeciwzapalne i oczyszczające powodują, że jest skuteczny w zwalczaniu dolegliwości skórnych. Działa aktywnie w stosunku do wielu bakterii występujących na skórze, w tym bakterii gronkowca oraz Propionibacterium acnes wywołującej trądzik.

Przyspiesza także gojenie się ran potrądzikowych oraz zapobiega powstawaniu blizn. Jest stosowany w kosmetyce. Z uwagi na właściwości odżywcze, regenerujące, nawilżające, a także antybakteryjne korzystnie oddziałuje na skórę.

Wykorzystywany jest w leczeniu stanów zapalnych ran i wrzodów. O właściwościach tych świadczą m.in. prace naukowe autorstwa Molana (1999), Coopera i in. (2001). W literaturze można znaleźć co najmniej kilkanaście publikacji dotyczących nadzwyczajnych efektów gojenia się ran z zastosowaniem miodu manuka (np. Dunfort i in. 2000, Sens i Molan 2001, Natarajan i in. 2001, Robson i in. 2001).

Określenie aktywności antybakteryjnej miodu manuka
Właściwości antybakteryjne miodów manuka mogą być zróżnicowane, dlatego opracowano metody ich oceny. Obecnie za najlepszą metodę oceny uważa się metodę MGO opracowaną przez prof. Thomasa Henle z Politechniki Drezdeńskiej, gdzie określa się zawartość metyloglioksalu w miligramach na kilogram miodu. Korzyści zdrowotne wykazuje miód o zawartości MGO powyżej 100 mg/kg. Przykładowe zastosowanie miodu manuka w zależności od zawartość MGO:


  • MGO 100+ - poprawa odporności, utrzymywanie dobrego stanu zdrowia
  • MGO 250+ - poprawa odporności, refluks, zgaga, niestrawność, bóle brzucha
  • MGO 400+ - poprawa odporności, wrzody żołądka, trudno gojące się rany, zespół jelita nadwrażliwego
  • MGO 550+ - poprawa odporności, miażdżyca kończyn dolnych, egzema, angina, bakteryjne zapalenie zatok, półpasiec, trudno gojące się rany