yoga life
YOGA LIFE CLUB
ĹĽycie zgodne z zasadami jogi
Szpinak - zielona bomba witaminowa

Twoje Zdrowie   »   Porady


Szpinak - zielona bomba witaminowa

Przez wiele lat szpinak miał złą sławę. Dopiero bajki o odważnym marynarzu Popeye'u przywróciły mu „dobre imię" i sprawiły, że powrócił na nasze talerze. I słusznie, ponieważ w liściach szpinaku znajduje się moc cennych dla naszego zdrowia pierwiastków, witamin i mikroelementów.


Szpinak jest rośliną o jadalnych liściach, które wykorzystywane są powszechnie w kuchni do przyrządzania szeregu smakowitych potraw. Jednocześnie jest to warzywo będące bogatym źródłem witamin i mikroelementów, bardzo ważnych dla naszego zdrowia.

Szpinak wywodzi się z Persji, a w Europie był znany już w średniowieczu, choć nie zyskał wówczas popularności. Dopiero w XIX wieku za sprawą pielęgniarek od św. Wincentego a Paulo zaczęto go powszechnie wykorzystywać w diecie chorych, którzy po spożyciu potraw ze szpinaku szybko zaczęli wracać do zdrowia.

Zawartość cennych składników odżywczych
czyni szpinaku jedną z najzdrowszych roślin.

Żelazo - w 100 g szpinaku znajdują się 3 mg żelaza. Odpowiada ono za utrzymanie prawidłowego metabolizmu, uczestniczy w transporcie tlenu, będąc składnikiem hemoglobiny i mioglobiny, które wiążą tlen wewnątrz erytrocytów. Jednocześnie jest częścią cytochromów i bierze udział w przenoszeniu elektronów. Żelazo uczestniczy w tworzeniu składników krwi, a jego niedobór powoduje anemię i zmniejszenie metabolizmu oraz wydolności fizycznej człowieka.

Wolny kwas foliowy, czyli witamina B11, w 100 kcal szpinaku znajduje się 1 mg witaminy B11. Kwas foliowy wspomaga produkcję krwinek czerwonych i przetwarzanie substancji białkowych. Jest ważny dla prawidłowego rozwoju płodu w okresie ciąży. Roślinna sekretyna - hormon tkankowy wydzielany w organizmie człowieka przez błonę śluzową jelit. Wpływa na procesy trawienia, aktywizując produkcję soku trzustkowego i pobudzając pracę hormonu żołądkowo-jelitowego.

Dodatkowo roślina ta jest doskonałym źródłem wapnia, budulca naszych kości, a poza tym w swoim składzie posiada witaminy C, E, K, B1 B2, B6 oraz jod, mangan i karoten. Na 100 gram szpinaku przypada aż 48,8 mg witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne i zwiększa odporność organizmu na infekcje. Jako bogate źródło witaminy K szpinak odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi. Witaminy z grupy B zawarte w jego liściach obniżają poziom cholesterolu, zaś witamina E jest istotna dla opóźnienia procesów starzenia się organizmu.

Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalny system immunologiczny naszego organizmu, opóźnia procesy utraty pamięci i chroni przed chorobą Parkinsona.

Szpinak jako roślina lecznicza.
W medycynie naturalnej szpinak jest wykorzystywany od lat z uwagi na swój specyficzny skład. Naukowcy wykazali jego przeciwnowotworowe działanie. Między innymi zmniejsza on ryzyko wystąpienia raka płuc. Osoby palące papierosy i narażone dziedzicznie na wystąpienie tego rodzaju nowotworu powinny wypijać pół szklanki soku ze szpinaku dziennie, w ramach profilaktyki antyrakowej. Taka kuracja zalecana będzie także dla biernych palaczy.

W medycynie szpinak wykorzystywany jest podczas leczenia:
• schorzeń trzustki,
• zaparć,
• nadciśnienia,
• anemii,
• problemów skórnych.

Szpinak według amerykańskich naukowców daje wspaniałe efekty w leczeniu schorzeń okulistycznych. Pozwala odzyskać widzenie, ale bez kolorów.


Przeciwwskazania!
Z uwagi na wysoką zawartość kwasu szczawiowego w szpinaku, warzywo to nie jest polecane osobom cierpiącym na schorzenia związane z nerkami i wątrobą, ani pacjentom chorującym na reumatyzm czy artretyzm.

Szpinak w kuchni
Potrawy ze szpinakiem nie muszą być niesmaczne. Zła opinia o nich jest krzywdząca. Można przygotowywać szpinakowe zapiekanki, sosy szpinakowe, a nawet herbaty ze szpinaku, które zaskoczą nas swoim ciekawym smakiem, a w wersji z miętą stanowi doskonały napój orzeźwiająco-zdrowotny na gorące dni. Taka niecodzienna wersja podania szpinaku posmakuje również najmłodszym.

Można pić wywar ze szpinaku, przy-prawiony solą i pieprzem. Szpinak sprawdzi się świetnie jako pasta na kanapki, nadzienie wegetariańskiej lasagne czy też pierogów i naleśników. Czosnek idealnie pasuje do szpinaku - potrawy ze szpinakiem idealnie komponują się z czosnkiem, który nadaje im intensywny, szlachetny smak.